Måneden som har gått

Ny måned, nye muligheter! Vi er nå straks ferdig med Arne Krokan sin del om digital økonomi og forretningsmodeller som en del av valgemnet digital markedsføring. Eksamen skal leveres inn om noen få dager, og jeg sitter her og reflekterer over hvor mye kunnskap jeg har stappa hjernen min med den siste måneden.

En av de første tingene foreleserne våre sa dette året var at det ikke var noen fartsgrense på dette emnet, og at man måtte jobbe hardt fra dag en for å oppnå gode resultater – og det hadde de jammen meg rett i. Jeg tror jeg aldri har jobbet så hardt med ett fag fra starten av semesteret som jeg har gjort dette året og med masse ny kunnskap er det tid for å reflektere og oppsummere litt av det.

Hva har jeg lært?

I løpet av de første ukene hadde vi Marianne Hagelia på besøk som pratet mye om studieteknikker og kom med gode tips og triks på hvordan man kan studere på en effektiv måte. Blogging var et av punktene hun tok opp, og selv om jeg har stresset med å få ut et blogginnlegg et par ganger, merker jeg at det er veldig god læring. Man blir tvunget til å skrive om emnet på en helt annen måte, og gjør gjerne en god del research i forkant for å kunne referere til troverdige kilder. Dere kan lese mitt blogginnlegg om studieteknikker her.

Bildet er tatt av Peter Olexa fra Pixabay

Videre har vi lært om mange forskjellige temaer av Arne Krokan, hvor blant annet kunstig intelligens var det som vekket mest interesse hos meg. Dette er fordi det er noe jeg alltid har syntes vært interessant, og det inngår i så store deler av hverdagen vår at alle burde ha en viss forståelse for det. Jeg syntes det var så spennende at jeg skrev hele to innlegg om det, her og her, og et som fordypet seg på utvidet virkelighet som en del av kunstig intelligens, som dere kan lese her!

Noe annet jeg syntes var veldig interessant var digitale plattformtjenester som en type forretningsmodell. Her er hele modellen basert på digital teknologi og skaper verdi ved å legge til rette for transaksjoner mellom mennesker uavhengig av hverandre. Å skrive et eget innlegg om det, ga meg også mye større forståelse for temaet. Det å sette et tema «inn i virkeligheten» ved å knytte det til en eksisterende plattformtjeneste gjorde temaet oversiktlig, interessant og lett å lære. Fagbegreper som nettverkseffekter, anbefalingsalgoritmer og transaksjonskostnader er viktige deler av digitale plattfortjenester.

Til slutt vil jeg nevne blokkjeder og kryptovaluta som et veldig interessant tema. Blokkjeder tror jeg at jeg aldri hadde hørt om tidligere, og kryptovaluta var bare noe jeg trodde var på lik linje med aksjer. Altså, noe bare noen veldig smarte mennesker driver med. Jeg skal være helt ærlig å si at det fortsatt er litt uforståelig for meg, men jeg kan hvert fall noenlunde forklare hvordan det funker og hva det er. Det at transaksjoner av verdi kan være trygger ved bruk av blokkjeder, men uten mellommann virker litt uvirkelig for meg, men det er absolutt spennende å se denne teknologiske utviklingen.

Konsekvenser av hurtig teknologisk utvikling

Mye av det jeg har lært av Arne Krokan denne måneden er både spennende, interessant og relevant, men på en annen side syntes jeg også at det er skummelt. I flere av innleggene mine har jeg både nevnt og lagt vekt på ulike konsekvenser disse nye teknologiene kan føre til, og tenkte å ta en kjapp oppsummering av disse.

Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay

Konsekvenser av kunstig intelligens

Utviklingen av kunstig intelligens skjer raskt, og det er kun et spørsmål om tid før den tar over mange av arbeidsplasser. Det jeg mener er mest bekymringsverdig er hvordan kunstig intelligens mest sannsynligvis kommer til å ta over mange av de «enkle» jobbene. De som ikke nødvendigvis trenger mye utdanning eller tidligere erfaring og kunnskap. Dette er de jobbene de fleste av oss starter i, og hvor vi får en smak på arbeidslivet. Jeg tror det er sunt å ha en deltidsjobb eller sommerjobb som ung. Det gir deg erfaring med blant annet å forholde deg til ulike mennesker, sette deg inn i dine rettigheter som arbeidstaker og strukturere dagene dine. Det kan også utvikle deg som person. Når kunstig intelligens tar over disse jobbene og utvikler andre jobber som krever høyere kompetanse mister mange unge denne erfaringen.

Utviklingen av kunstig intelligens skjer raskt, noe som ifølge Stephen Hawking kan være farlig for oss mennesker (kilde). Det er ikke bare arbeidsplassene som trues – brudd på personvernet, algoritmer som promoterer fake news og våpenautomatisering er også veldig realistiske konsekvenser av kunstig intelligens.

Andre konsekvenser

  • Digitale plattformtjenester forenkler en forretningsmodell og truer de tradisjonelle forretningsmodellene på ulike måter. Bookis som eksempel har store muligheter til å erstatte den tradisjonelle bokhandelen, og UBER truer allerede taxibransjen.
  • Ekkokamre og filterbobler lager algoritmer basert på dine tidligere data og fører til at du ikke ser innhold som passer inn i denne algoritmen. Dette fører til at du kanskje ikke ser viktige nyheter og politisk innhold.
  • Blokkjeder og kryptovaluta skal i prinsippet gjøre alt enklere for oss – men det er også en lekeplass for småkriminelle da alle kjøp med kryptovaluta blir endelige.
  • I tillegg kommer vi til å leve i et samfunn hvor vi snart er flere på 65+ enn yngre. Generelt sett er eldre mennesker dårlig med teknologi, og det skaper et skille i samfunnet på de som kan benytte seg av nye teknologiske løsninger, og de som ikke kan det.

Bilde av Andrea Piacquadio fra Pexels

Oppsummering

Denne første måneden av dette semesteret har jeg jobbet hardere enn jeg noen gang har gjort i starten av et semester tidligere, og jeg har fått enormt utbytte av det. Jeg har lært mye av Arne Krokan som skal ha mye credz for måten han utformer forelesningene sine på (med greenscreen og hele pakka!). Alt fra kunstig intelligens og til digitale forretningsmodeller og til blogginnlegg sitter jeg igjen med mye kunnskap om digital økonomi og har en større forståelse for hva dette kan føre til i fremtiden.

Gjerne legg meg til på LinkedIn – Nadia Marie Jäger Østli

Kilder og andre relevante lenker:

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.